Zoektocht naar Aanbidding

Blogs

Zoektocht naar Aanbidding


Ben jij echt op zoek naar aanbidding?

Deze vraag is misschien wel de meest oncomfortabele vraag die ik aan jou kan stellen. Ook de meest oncomfortabele vraag die ik aan mijzelf kan stellen. Want er zijn periodes dat ik echt op zoek ben naar aanbidding. Naar aanbidding die God blij maakt. Maar meestal ben ik op zoek naar een moment van aanbidding waar ik mijzelf goed voel. Hopelijk ken je het gevoel dat je met een grote groep samen aan het aanbidden bent en dat het heel goed voelt. Dat je helemaal gelukkig bent met de plek waar je bent en dat je Gods aanwezigheid voelt. En elke keer ben ik op zoek naar dat gevoel. Maar als ik eerlijk ben is dat natuurlijk niet wat aanbidding is. Dat gevoel is fantastisch en gun ik ook iedereen, maar aanbidding is voor alles een keuze.

Kortom mijn vraag is eigenlijk, maak jij de keuze om God te aanbidden no matter what?


Op wie is jouw aanbidding gefocust?

Deze vraag wordt vaker gesteld. Bijna elke dominee/voorganger die ik ken stelt deze vraag wel eens tijdens de prediking. En deze vraag is een goede vraag. Want als je wel op zoek bent naar aanbidding, welke aanbidding zoek je dan? Of meer, aan wie wil jij jouw aanbidding geven? Natuurlijk zeg je dan God. Ik wil God aanbidden. Maar kijk eens heel eerlijk diep in jouw hart, wie staat daar op nummer 1? Als ik diep van binnen kijk zie ik regelmatig sta ik zelf regelmatig op nummer 1, en niet God. En als ik mezelf daarop betrap dan voel ik mezelf soms schuldig, maar soms ook niet. Kortom dan moet ik tegen mezelf zeggen dat ik weer mijn prioriteiten goed moet gaan zetten. En wie staat er bij jou op 1?



Bepalen situaties jouw dag?

Stel je hebt God op 1 staan. En je hebt besloten elke dag tijd te nemen om Hem te aanbidden. Geweldig! Goede keus.

Hoe bepaal jij hoe je dag verloopt? Waar begin jij je dag mee?

Dit scenario kennen we allemaal wel. Je staat op, de zon schijnt en je ontbijtje is lekker. Terwijl je nog even je telefoon bekijkt zie je een appje verschijnen van een collega die je helemaal uitfoetert. Daar ging je goede humeur. Je laat de rest van je ontbijtje staan en gaat maar gelijk aan het werk. Aan het eind van de dag kom je thuis, nog steeds chagrijnig van hoe de dag gelopen is en je valt voor de tv en wilt alleen nog maar ontspannen en even niks.

Maar tegelijk heb je geen tijd gehad om God te aanbidden. Gaat dit gebeuren? Absoluut. Maar je hebt het voor een deel wel in de hand.

Want je kan ondanks drukte nog steeds kiezen om God te aanbidden. En ook al voelt het misschien niet helemaal fijn, dat maakt niet uit. Want soms is aanbidding een keuze. En ook dat is echte aanbidding.


Hoeveel tijd zet je apart om God te aanbidden?

We leven in een wereld die 24/7 aan staat. Continu wordt van ons gevraagd om te reageren om mee te zijn met wat er in de wereld gebeurt, om de wereld te laten weten wat we aan het doen zijn en hoe we ons voelen en hoe geweldig ons leven is. Tegelijk moeten we ook allemaal werken en een vol sociaal leven hebben en o ja sporten moet ook nog ergens gebeuren. Als we alles bij elkaar optellen hebben we niet genoeg aan 24 uur. Maar je hebt besloten om God elke dag te gaan aanbidden. Hoe veel tijd moet je of wil je daarvoor apart zetten? Ik ga jou niet vertellen hoe veel tijd het moet zijn, dat heeft ook geen nut, want ik weet niet hoe jouw dag/week eruit ziet. Het enige wat ik als advies kan geven is dat je het echt moet inplannen. Want als je tegen jezelf zegt dat je het wel gaat doen als je even tijd hebt dan kan ik je vertellen dat je er geen tijd voor gaat hebben. Wees je dus heel bewust van hoe je je tijd met God vormgeeft, want Hij heeft jouw aanbidding verdient.


Durf je te aanbidden?

Is deze vraag ooit aan jou gesteld? Durf jij te aanbidden? Misschien klinkt het als een vraag die je vreemd voorkomt, maar ik spreek mensen die zeggen eigenlijk durf ik niet zo goed.

Wat kunnen redenen hiervoor zijn:

Niet weten wat aanbidding precies is.

Schaamte hebben.

Het idee hebben dat je als niet-muzikant niet kan aanbidden.

Onervarenheid.

Al deze redenen komen voor, en als je een of meerdere redenen hebt dat je niet durft, weet dan dat je niet de enige bent. Er zijn veel mensen die het moeilijk vinden. Weet dan ook dat als je niet precies weet wat aanbidding is dat het prima is om eerst meer kennis op te doen. Dat als je schaamte hebt dat je iemand kan vragen om je te helpen, en dat God geen perfectie van je vraagt. En alle lieve niet-muzikanten, gelukkig zijn er veel meer manieren om God te aanbidden dan alleen met muziek. Onderzoek wat bij jou past en pas dat toe. En als je onervaren bent, weet dat iedereen ooit een start heeft moeten maken om te beginnen met aanbidden. En je hoeft het niet alleen te doen, vraag iemand om advies, dat recht hebt je altijd.


Aanbidden zonder muziek?

Aanbidding wordt meestal gecombineerd met muziek. En als je iemand vraagt waar hij/zij aan denkt als je aanbidding roept dan gaat het eigenlijk altijd over hun favoriete muziek. Is het heerlijk om te aanbidden met muziek. Ja. Is het noodzakelijk. Nee.

Aanbidding kan namelijk op veel verschillende manieren. Denk hierbij aan het schrijven van een brief aan God waarin je Hem groot maakt. Of een wandeling in de natuur waarbij je God bedankt voor alles wat Hij geschapen heeft. Ben je een schilder, gebruik dat.

Twijfel niet of wat je gebruikt om te aanbidden, dat het niet bijzonder genoeg zou zijn. Aanbidding is alles wat je tot eer van God doet. Neem hiervoor de tijd, maar elke minuut die je in aanbidding doorbrengt is perfect. Want je hart is altijd belangrijker dan de manier waarop je je uit.


Samen of alleen?

Er staat samen of alleen. Maar ik denk dat het samen en alleen moet zijn. Samen aanbidden heeft als voordeel dat je mee kan liften op de focus van anderen. En dat er in de bijbel staat waar twee of drie in Gods naam bij elkaar zijn daar is God in hun midden. Dat is een enorme bemoediging voor als je het moeilijk vind om te aanbidden. Je mag dan deze zekerheid hebben, en dat is heerlijk.

Maar juist de momenten dat je alleen in aanbidding bent zijn ook de momenten dat je kan ontdekken op welke manier aanbidding jou goed ligt. En helpt het je om een persoonlijke relatie met God op te bouwen.


Laten we God aanbidden!

Op dit moment, waar je nu bent.

Laten we elkaar aansporen om God te aanbidden.

Elke dag opnieuw.


Dit onderwerp is ook onderdeel van de workshop Aanbidding voor (niet) muzikanten.

Wilt u hier meer over weten of deze workshop boeken?