Wees stil

Blogs

Wees stil


We leven in een wereld van constant lawaai. Lawaai waardoor we massaal niet meer weten hoe gezond stilte voor ons is.

Hoe lang is het geleden dat jij echte stilte hebt ervaren? Want zelfs als we zelf geen geluid maken is er altijd geluid om ons heen. We hebben mogelijkheden om stilte op alle mogelijke manieren uit te sluiten.

De hele dag de radio aan, een spelletje spelen op je telefoon als je je verveeld. Even instagram checken of nog snel even een appje sturen. Ook dat verbreekt de stilte.


Niet voor niets zijn stilte-retraites populair. Maar waar zijn mensen dan naar op zoek?


Wat is stilte?

Wat wordt er bedoeld met stilte? Een toevallig moment dat het stil is?

Meestal wordt er verschil gemaakt tussen innerlijke en uiterlijke stilte.


Uiterlijke stilte of akoestische stilte wordt beschreven als de afwezigheid van geluid. Daarbij is het niet zo dat er helemaal geen geluid is, maar eigenlijk alleen natuurlijk geluid. Geluid dat je niet opgezocht hebt, maar dat op de achtergrond altijd aanwezig is. Denk hierbij aan het geluid van de wind of het kraken van een boom.


Innerlijke stilte wordt vaak beschreven met het moment dat je je gedachten even stilzet en even helemaal in het hier en nu bent zonder afleiding. Veel mensen hebben hiervoor akoestische stilte nodig en moeten zich afsluiten voor afleidingen zoals de telefoon om deze stilte te ervaren.


Stilte ongemakkelijk

De meest mensen voelen zich ongemakkelijk bij stilte.

Heb jij de neiging om altijd de radio aan te zetten als je alleen bent? Waarom doe je dat?

Heb je de neiging om het gesprek op gang te moeten houden, want als het even stil is heb je het gevoel dat het niet goed is.


Waarom is stilte voor mensen zo ongemakkelijk? Persoonlijk denk ik dat mensen bang zijn voor stilte. Want in stilte kan je jezelf horen denken, en als je jezelf kan horen denken dan kan je aan alles twijfelen.

Er bestaat een overweldigend gevoel in mensen om vooral geen stilte te willen. Want stilte heeft als ongewenst effect dat alles wat niet luidruchtig spreekt ineens een stem krijgt. Het stemmetje van eenzaamheid of van moeheid.

Je gaat misschien wel zien wat je echt nodig hebt, waar je echt naar verlangt. En als dat niet lijkt op waar je leven op dit moment is dan voelt dat ongemakkelijk.


Toch zegt de Bijbel wees stil

De behoefte om niet stil te zijn is ook in de Bijbel al aanwezig. Het is dus niet iets nieuws.

Toch zegt de Bijbel weest stil. Dit stil wezen heeft niks te maken met toevallig in stilte zijn. Nee, het gaat om heel bewust stil zijn. Er voor te kiezen om stil te zijn. We mogen hiervan leren dat het een bewuste keuze is om stil te zijn.


Zacharia 2:17

Wees stil voor de HEER, al wat leeft, want hij komt uit zijn heilige woning naar buiten.


Stilte voor God

De stilte voor God is soms oorverdovend. Ik ga je ook niet beloven dat je meteen een betere relatie gaat hebben met God of dat je de mooiste profetieën gaat hebben omdat je kiest om stil te zijn voor God.

Wat ik wel durf te beweren is dat deze stilte voor God een hele krachtige manier van aanbidden is. Want voor wie ben je stil? Voor wie ga je niet eindeloos geluid maken? Dat is voor de almachtige, voor de heerser, voor degene voor wie het meeste respect in de hele wereld hebt. Degene van wie je het meeste wil leren. Kortom voor God.


Deze manier van aanbidden is een manier van aanbidding wat ik ook lastig vindt. Elke manier van aanbidden die voor mij lekker voelt heeft toch te maken met iets doen, met geluid geven, met drukte geven aan God. Is dat fout, absoluut niet. Het is daarmee alleen niet compleet.


Voor mij persoonlijk is het zo dat elke manier van aanbidding van God belangrijk is, dat ook als iets buiten mijn comfortzone is dat deze vorm van aanbidding in ieder geval geaccepteerd moet worden, en (tenzij ik iets echt niet kan) ook er ervaring in mag gaan krijgen.


Stilte is hiervan een voorbeeld. Zo’n 1x per maand plan ik een stilte moment in. Een moment in echte stilte waarbij ik aan het begin maar één ding zeg: Hier ben ik Heer. En daarna Hem alle tijd geef om te doen/zeggen/laten zien wat Hij wil. De ene keer is het geweldig en heb ik het gevoel dat ik echt heel dicht bij Hem ben, de andere keer heb ik echt het gevoel dat ik voor piet snot er gezeten heb. En heel soms val ik zelfs in slaap.

Kortom het gaat niet perfect, het is juist heel imperfect. En mijn imperfectie is wat ik op dat moment aan God geef.


Zefanja 1:7

Wees stil voor God, de HEER, de dag van de HEER is nabij!

De HEER zal een offermaaltijd houden en zijn genodigden heiligen.


Uitdaging

Neem tijd om stil te zijn voor God.

Pak je agenda en plan een moment in.

Kleine tip: neem een dag dat je minste haast gaat hebben.

Pak een schrift en pen en je bijbel.

Zet je telefoon uit.

En zeg tegen God: Hier ben ik.

En wees stil!


Dit onderwerp is ook onderdeel van de workshops over Aanbidding.

Wilt u hier meer over weten of deze training boeken?