Psalm 6 een nieuw lied

Blogs

Psalm 6, Een nieuw lied


In de Bijbel worden we opgeroepen om nieuwe muziek te maken, nieuwe liederen te schrijven. Maar hoe pak je dat nu aan? Er zijn veel verschillende manieren om het aan te pakken, maar in deze blog pak ik één methode.

De methode die ik hier uitwerk is de letterlijke bijbeltekst gebruiken en daar een nieuw lied van te maken. Ook heb ik besloten om alleen de tekst van het lied weer te geven, dit omdat ik persoonlijk nog niet tevreden ben met de uitwerking van de melodie die ik hierbij heb.


Misschien is deze manier van werken niet wat voor jou werkt. Maar dan wil ik je uitdagen om vooral wel door te lezen, want juist het bekend zijn met de verschillende methodes van schrijven kunnen je helpen om als je vastloopt (en ja dat gebeurt) om via een andere methode verder te kunnen werken.


START

Waar begin je bij deze methode. Waarschijnlijk niet verbazingwekkend; bij de Bijbel.  Bijna iedereen kent wel bijbelgedeelten die je aanspreken. Maar de uitdaging kan er juist in zitten om een gedeelte te nemen die je minder goed kent. Want dan is het voor jou ook een volledig nieuw lied.

Dit keer heb ik gekozen voor Psalm 6. Ik kwam deze tegen toen ik door psalmen aan het bladeren was.


Psalm 6 - Groot Nieuws Bijbel

Voor de voorzanger. Een psalm uit de bundel van David, met begeleiding van de achtsnarige lier.


Heer, straf mij niet langer,

pijnig mij niet meer,

laat uw woede varen.

Heb medelijden met me, Heer,

want ik bezwijk onder uw woede.

Genees mij,

want ik ben volledig gebroken,

gebroken ben ik

naar lichaam en ziel.

Hoelang nog, Heer,

hoelang moet ik nog wachten?


Wend u niet langer van mij af, Heer,

red mij, u bent toch goed!

Red mij van de dood,

want doden bewijzen u geen eer,

in het dodenrijk brengt niemand u dank.


Ik ben moe van het vele zuchten,

elke nacht is mijn bed nat van tranen,

mijn kussen doorweekt.

Mijn ogen staan dof van verdriet,

ik zie door een waas.

Dit doen ze mij aan, mijn vijanden.


Jullie die mij kwaad willen doen,

verdwijn uit mijn ogen!

Want de Heer hoort mij als ik huil,

de Heer luistert als ik smeek,

de Heer wijst mij niet af.


Al mijn vijanden zullen beschaamd staan;

ineens zijn zij gebroken,

volkomen gebroken.

Dan deinzen ze terug,

het schaamrood op de kaken.


WAT SPRAK MIJ AAN

Ik was Bijbel aan het lezen op een moment dat ik moe was en me gebroken voelde. En ook dan laat de Bijbel me niet in de steek. Op het moment dat ik dit las dacht ik, wat fijn dat hoe ik mij voel beschreven staat in de Bijbel.

Tegelijk bedacht ik mij ook dat juist deze woorden ook voor nu op muziek gezet zouden moeten worden om juist ook de mensen te bemoedigen die het op dit moment zwaar hebben. Mensen die het uitschreeuwen naar God dat ze het niet alleen aan kunnen.


STAP 2

Op welke manier kan je naar deze tekst kijken. Je kan de tekst in de volgorde houden zoals hij staat. En de muziek zich helemaal laten aanpassen aan de tekst. Maar wat als je toch graag een refrein zou willen schrijven?

De manier waarop ik dat aangepakt heb is om te kijken welk gedeelte van de tekst ik het meest vind zeggen over wie God is voor mij op het moment dat het leven zwaar is. Dat er ondanks dat er mensen zijn die tegen mij zijn (op welke manier dan ook) dat God toch hoort, dat God toch luistert en dat God niet afwijst.


Met dat in mijn achterhoofd ben ik opnieuw naar de tekst gaan kijken. En heb ik de indeling veranderd.


HET EINDPRODUCT

Vers 1

Heer, straf mij niet langer, pijnig mij niet meer, laat uw woede varen.

Heb medelijden met me, Heer, want ik bezwijk onder uw woede.

Genees mij, want ik ben volledig gebroken, gebroken ben ik naar lichaam en ziel.


Pre-Chorus

Hoelang nog, Heer, hoelang moet ik nog wachten?

Wend u niet langer van mij af, Heer, red mij, u bent toch goed!


Chorus

Heer hoor mij als ik huil.

Heer luister als ik smeek.

Heer wijs mij niet af.


Vers 2

Red mij van de dood, want doden bewijzen u geen eer, in het dodenrijk brengt niemand u dank.

Ik ben moe van het vele zuchten, elke nacht is mijn bed nat van tranen, mijn kussen doorweekt.

Mijn ogen staan dof van verdriet, ik zie door een waas.


Pre-Chorus

Hoelang nog, Heer, hoelang moet ik nog wachten?

Wend u niet langer van mij af, Heer, red mij, u bent toch goed!


Chorus

Heer hoor mij als ik huil.

Heer luister als ik smeek.

Heer wijs mij niet af.


Bridge

Dit doen ze mij aan, mijn vijanden.

Jullie die mij kwaad willen doen, verdwijn uit mijn ogen!

Al mijn vijanden zullen beschaamd staan; ineens zijn zij gebroken, volkomen gebroken.

Dan deinzen ze terug, het schaamrood op de kaken.


Chorus

Heer hoor mij als ik huil.

Heer luister als ik smeek.

Heer wijs mij niet af.


Pre-Chorus - Instrumentaal


Chorus 2

Want de Heer hoort mij als ik huil.

De Heer luistert als ik smeek.

De Heer wijst mij niet af.


EN NU?

En nu ben ik bezig om de muziek erbij te maken. Dit gaat niet altijd even makkelijk. Soms werk ik vanuit de melodie en dan is de tekst veel werk om het kloppend te krijgen. En dit keer heb ik al een heel goed idee waar de tekst heen gaat, maar is het veel werk om de muziek kloppend te krijgen.

Dit is een proces dat echt niet altijd vanzelf gaat. Soms moet je een lied een periode wegleggen om hem later weer op te pakken. En soms moet je doorploeteren totdat je het hebt.

Om heel zweverig te klinken. Doe op dat gebied wat je gevoel je ingeeft. Jij kent jezelf het beste. Gooi niet zomaar iets weg (note to self :), dat is mij valkuil). Want je weet nooit wanneer het toch van pas komt wat je aan de kant hebt gelegd.

Ook dit onderwerp komt aan bod tijdens de workshops

Voor meer informatie klik op de button

of stuur even een mailtje.