O Heer, leer mij weer zingen!

Blogs

O Heer, leer mij weer zingen!


Leer mij weer zingen

Soms zit het leven in de weg en leer je overleven op een manier die je tegenhoudt om God te aanbidden op de manier die natuurlijk voor je is. Zeker als daarbij de relatie met God nogal wat deuken oploopt. Leer mij weer te zingen is een gebed dat ik hiervoor in mijn leven heb moeten uitspreken.


Waarom ik stopte met zingen

Vanaf jonge leeftijd heb ik gezongen en muziek gemaakt. Het was voor mij dan ook heel natuurlijk om mijn aanbidding te uiten in zang en muziek. Samen God grootmaken door te zingen heeft een groot deel van mijn aanbidding gevormd.

Toch ben ik op een gegeven moment gestopt met zingen. In de kerk zong ik nog wel mee, als deel van de gemeente. Maar ik aanbad God niet meer als ik alleen was en al helemaal niet meer in een kleine groep. Aanbidding leiden zette ik voor eeuwig uit mijn hoofd, tenminste dat dacht ik toen. De mensen die mij goed kennen weten dat mijn stem in klank niet een standaard klank heeft. Wat bedoel ik hiermee? Als je mij in een koor laat zingen en je doet je ogen dicht en luistert dan kan je mijn stem er makkelijk tussenuit pakken. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, alleen bleven mensen die net als ik muzikaal zijn, zeggen dat ze moeite hadden met mijn stem. Dat mijn klank nooit passend zou zijn (wat daar dan ook mee bedoeld wordt) en dat ik als zangeres nooit zo goed zou klinken als een andere zangeres. Als je bij deze opmerkingen optelde dat ik ook worstelde met een depressie, kon ik voor mijzelf op een gegeven moment geen andere conclusie trekken dat ik niet bedoeld was om te zingen. Als ik in een kerkdienst was zong ik nog wel mee, maar zo zacht mogelijk en alleen maar om vragen te vermijden waarom ik niet zong. Ik begon plekken te vermijden waar verwacht werd dat ik zou zingen. En als ik ergens was en iemand er was die ooit mijn stem bekritiseerd had dan zorgde ik ervoor dat ik iets dienstbaars te doen had zodat ik niet hoefde te zingen, want ik wilde hen niet storen tijdens het zingen met mijn geluid. Ik wilde zo onzichtbaar mogelijk zijn zodat ik niemand voor het hoofd kon stoten.

Dit alles had één heel groot nadeel. Ik stopte niet alleen met zingen. Ik stopte ook met aanbidden. Nu ben ik de eerste om erop te wijzen dat aanbidding los staat van talent. Aanbidding is een harthouding die zich uit in bijvoorbeeld zang. God bepaald echt niet of aanbidding goed is op hoe mooi je stem is, Hij kijkt naar het hart. Aanbidden kan op ontzettend veel manieren. Alleen had ik dat op dat moment nog niet door. Elke keer als ik ergens was en we gingen aanbidden dan hoorde ik in mijn hoofd muziek, zag ik een dans voor me of zelfs een nieuw lied. Alles in mij wilde op die manier aanbidden en toch deed ik er alles aan om dat weg te duwen.

Deze periode was heel eenzaam want de mensen om mij heen hadden geen idee. Ze wisten alleen dat ik me op andere dingen richtte. Zo werd op een gegeven moment gezegd: Wat ben ik blij dat jij de gave van dienstbaarheid hebt gekregen, want je zoekt altijd iets om te doen. Terwijl het een overlevingstactiek was.


Nu is dit best een deprimerend verhaal. Toch is het achteraf bekeken niet zo dat ik niet wilde aanbidden. Mijn hart was vol met het verlangen om te aanbidden, alleen wist ik niet hoe.


Weer leren zingen

Toch heb ik zang en muziek nodig gehad om weer te beginnen met aanbidden. Om daarna te leren hoe aanbidding een hartsgesteldheid is waar uiting aan gegeven wordt. En dat muziek daarvan een uiting is.


Op een gegeven moment was ik met een jeugdgroep in de kerk aan het schoonmaken om daarna samen te eten. Ik had voor een groot deel mijn depressie overwonnen en kon ontspannen als ik met mensen was. In deze jeugdgroep zaten een aantal mensen die mij al jaren kenden. Dus ook al kenden voordat ik stopte met zingen.

Na de maaltijd zou de band gaan oefenen voor de zondag erna en ze waren alvast aan het bespreken wat ze zouden oefenen. Terwijl ze het hierover hadden draait de drummer zich ineens naar mij om en vraagt: Wanneer ga jij weer eens zingen? Mijn onmiddellijke reactie was: Ik zing niet. Hij keek mij lang aan en zei toen: Jij zingt. En daarmee was voor hem de discussie gesloten. Vanaf dat moment begon de band mij te vragen om mee te zingen (één keer raden wie dat geregeld had). Maar ik deed het niet. Tot dat op een zondag alle zangers door omstandigheden afwezig waren. En ik toen dacht: prima ik doe het nu voor één keer, want de dienst moet wel doorgaan. Terwijl ik daar stond moest ik erkennen aan mijzelf dat ik het enorm gemist had. Langzaamaan heb ik het zingen toen weer opgepakt en ik dank iedereen  die mij in die periode heeft beschermd tegen kritiek, zodat ik uit mijn zelf opgelegde stilte kon kruipen. Het heeft nog jaren geduurd voordat ik zeker was in mijn zingen. Maar mijn conclusie is dat ik het zingen en muziek maken nodig heb om aanbidding in te uiten. Dus stoppen met zingen en muziek maken is geen optie.


Wat hoop ik dat jij van dit stukje levensverhaal meeneemt

Ten eerste dat je leest hoe God mensen op mijn pad heeft gestuurd om mij uit een verkeerde gedachtegang te halen en dat als er mensen rammelen aan jouw zelfopgelegde gevangenis dat je hen een kans geeft.

Ten tweede dat hoe jij aanbidding uit deel is van hoe jij geschapen bent. Luister naar jezelf als je aanbidt, niet om jezelf centraal te zetten maar als tijdens aanbidding je vingers tintelen om te schilderen aanvaard dan dat het jouw manier van aanbidding uiten kan zijn.

Ten derde dat je mensen niet de macht geeft om jou niet te laten zijn wie jij bedoeld bent te zijn. Waarom mensen tegen mij gezegd hebben wat ze gezegd hebben (en ik heb de ergste opmerkingen niet eens in deze blog durven zetten), zal ik nooit weten. En ik wil het ook niet meer weten, want zoals ik in mijn leven obstakels tegen ben gekomen zullen zij ook obstakels hebben meegemaakt.


Zoals je aan deze website kan zien heb ik aanbidding als belangrijkste focuspunt. En wil ik graag mensen helpen om aanbidding te kunnen uiten. Op alle verschillende manieren.

Heb jij ervaren dat mensen jou ontmoetingen om te aanbidden, weet dan dat jij het recht hebt om te aanbidden. Jij bent gemaakt om te aanbidden!

Ik wil je aanmoedigen om te blijven aanbidden en dat je jezelf de kans geeft om te ontdekken hoe jij aanbidding uit.

Nieuwsgierig naar hoe ik jou kan helpen

in jouw aanbidding?