Lekker uit je comfortzone

Blogs

Lekker uit je comfortzone


De afgelopen weken heb ik een aantal momenten gehad dat ik uit mijn comfortzone moest stappen. Op het gebied van Love to Testify, maar ook op persoonlijk gebied.

Elke keer als ik dan voor de keus sta om op te geven of uit mijn comfortzone te stappen en het toch te proberen ben ik me er heel erg van bewust dat ik als persoon het liefst nog geen kleine teen uit mijn comfortzone stap.

En toch weet ik dat iets leren of iets nieuws doen betekend dat ik toch op een gegeven moment tegen mezelf moet zeggen, kom op gewoon je voet uit de cirkel zetten. Er kan niets ergs gebeuren.

Waarom vindt ik mijn comfortzone zo geweldig? Omdat ik heel goed ben in het verzinnen wat er allemaal mis kan gaan. Als jij zegt dat gaat vast goed, dan heb ik al 20 manieren gevonden waarop het ook fout kan gaan. Eigenlijk moet ik dat anders zeggen. Ik heb al 20 manieren gevonden waardoor het niet perfect zal gaan.

Kom uit je comfortzone

Deze kreet is veel gebruikte kreet. Er zijn boeken over volgeschreven. En er zijn websites die vol staan met tips om uit je comfortzone te komen. Hieronder een overzichtje van de tips die op de meeste websites en in de meeste boeken genoemd worden.


Tip1: Wil niet meteen volledig uit je comfortzone, maar doe het stapje voor stapje.

Mensen hebben eigenlijk 3 modes de comfort, de stretch en de paniek modus. De stretchmodus is de modus waarin mensen leren, waarin ze trots zijn op de obstakels die ze overwinnen. Als je uit je comfortzone wil komen is dit de manier om dat te doen. waarom? Omdat als je jezelf teveel pusht dat je dan in de paniekmodus komt, en misschien dat je het project waar je op dat moment mee bezig bent wel door komt, maar daarna maar 1 ding denkt. Dit doe ik nooit meer. En je trekt je daarna weer terug in je comfortzone om daar zo min mogelijk uit te komen.


Tip 2: Niet dromen, maar doen.

Veel mensen dromen van succes, van een sportief lijf of van een prachtige plek om te wonen. Het feit is dat als je alleen maar droomt dat het in ieder geval niet gaat gebeuren. Zonder moeite komt er in deze wereld niets voor elkaar. Misschien is dat maar beter ook, want zonder dromen zijn mensen vaak zeer ongelukkig. We zijn denk ik gemaakt om te dromen en om die dromen waar te maken. Niet altijd zal dat lukken zoals we in ons hoofd hebben, maar betekend dat dat we het dan maar niet moeten doen? Of moeten we de teleurstelling die erbij hoort accepteren?


Tip 3: Teleurstelling hoort bij het leven dus ga er vooral vanuit dat je op je giecheltje zal vallen.

Deze tip is voor mij altijd een lastige. Ik zal het groot op de home-pagina van mijn website zetten als ik ontdek heb hoe ik dit voor elkaar kan krijgen. Want zoals ik in het begin al schreef ben ik erg goed om uit te denken wat er allemaal mis kan gaan. En met mis gaan bedoel ik dan dat het niet in één keer gaat zoals ik gewild had. En vaak doe ik het dan maar helemaal niet (lekker in de comfortzone blijven) omdat ik teleurstelling al ervaar als het niet perfect ging. Kortom steek je hand op als je ook wel eens iets niet doet omdat je al bedacht hebt dat het niet perfect zal gaan. Zullen we samen proberen uit te vinden hoe we dat kunnen omdenken?


Tip 4: Overwin je angst, en geloof in jezelf.

Elk gezond mens kent angst. Maar de angst die ze hier bedoelen is niet de reële angst. Dit gaat om de irreële angst. De angst waardoor je gelooft dat je het niet zal kunnen. Misschien wel  de grootste reden waarom we excuses verzinnen om het maar niet te doen. Omdat we niet geloven dat we het kunnen. En als ik hier over nadenk wordt ik een beetje verdrietig. Want ik ben de eerste die mijn hand op moet steken als het gaat om excuses te verzinnen om het maar niet te hoeven doen. Omdat ik vaak genoeg niet geloof dat ik het perfect zal doen. Een irreële angst, die nogal eens overwonnen moet worden. Wat mijn oplossing hiervoor is, is dat ik met mezelf afspreek dat het gedaan moet worden, dat ik geen excuses mag verzinnen. En dat ik tevreden moet zijn als het oké ging. Want perfectie is mooi, maar het helpt niet om uit je comfortzone te stappen.


Tip 5: Heb een doel

Waarom is het belangrijk om een doel te hebben? Zonder doel heeft het geen nut om uit je comfortzone te stappen. Want als alles prima is zoals het is, dan moet je het vooral niet veranderen. Het is ook moeilijk om gemotiveerd te blijven om iets nieuws te leren als het geen doel heeft. Zonder doel is het ook bijna onmogelijk om te zien welke stappen (zie tip 1) je moet nemen om uit je comfortzone te stappen maar niet in de paniekzone te komen. Pas als je duidelijk hebt wat het doel is kan je ook uitstippelen welke stappen je kan zetten. En daar mag je best even over doen. Een doel halen hoeft niet gister, dat mag prima morgen zijn.


Tip 6: Zoek inspirators

Waarom zou je het wiel zelf uitvinden als iemand anders dat al voor je gedaan heeft. Bijna over elke situatie die je in het leven tegen kan komen is wel een boek geschreven, of is er iemand die erover spreekt. Deze mensen laten zien dat het mogelijk is om een doel te halen. Ze vertellen over hoe bang ze zijn geweest en welke stappen ze genomen hebben om het te overwinnen. Welke mensen ze om hulp hebben gevraagd en welke mensen ze juist niks aan hebben gehad. Deze inspirators moet je niet zien als het perfecte voorbeeld die je stap voor stap na moet lopen (ook niet als ze hun boek zo genoemd hebben), maar het zijn inspirators. Van wie je af kan kijken, en uit kan zoeken of wat voor hun gewerkt heeft ook voor jou werkt. En als het niet werkt om dan bij een ander af te kijken. Tot nu toe heb ik nog nooit meegemaakt dat de route van een ander mijn route is geweest. Maar vaak heb ik wel geleerd van hun fouten, en heb ik door weten te zetten omdat zij eerst meerdere keren onderuit zijn gegaan voordat het gelukt was.


Tip 7: Word comfortabel met ongemak

Deze tip is er eentje dit tegenstrijdig klinkt, want comfortabel zijn met ongemak maakt dat ongemak geen ongemak meer is toch? Maar als je verder leest bedoelen ze ermee dat je niet van slag moet zijn als iets ongemakkelijk voelt. Want je gevoel zegt niks over of je het gaat kunnen, het zegt niks over de obstakels die je tegen gaat komen. Het zegt alleen wat over hoe ver je kunt stretchen.

 

Comfortzone en aanbidding

Misschien dat jij je afvraagt wat aanbidding en comfortzone met elkaar te maken hebben. Ik zou bijna willen zeggen alles. Vaak blijven we als het om aanbidding gaat steken bij wat we als kind erover geleerd hebben. Hoe we toen hebben ontdekt dat we op dit manier veilig zijn bij God. En als iemand dan je uitdaagt om het op een andere manier te ervaren dan worden we massaal een beetje onzeker.

En toch is dat wat ik met Love to Testify wil doen. Mensen laten ervaren dat er meer mogelijkheden zijn om te aanbidden. Dat de focus van de aanbidding hetzelfde is, maar de uitvoering niet. Want waar de een zijn talenten liggen en deze in aanbidding inzet maakt niet dat een ander het op die manier kan ervaren omdat zijn talenten absoluut niet op dat gebied liggen. Om een voorbeeld te noemen. De meeste mensen kennen God aanbidden vooral door muziek, maar ik ken mensen die geen enkele affiniteit met muziek hebben. Ze kunnen het wel mooi vinden, maar ze hebben niet de ervaring dat het hun band met God sterker maakt of dat ze op deze manier kunnen aanbidden. Zijn deze mensen dan geen aanbidders? Zijn ware aanbidders alleen de mensen die God wel kunnen aanbidden met muziek? Ik geloof dat niet. Ik ken namelijk mensen die niks met muziek hebben, maar die in alles wat ze doen dat doen vanuit aanbidding aan onze grote God. Waar de een het laat zien in de mooie meubelen die hij maakt, laat de ander het zien door het immense geduld dat zij heeft met de medemens. En als ik heel eerlijk ben had ik in het begin ook wel moeite om mijn muzikale aanbidding op die manier te zien, muzikale aanbidding. En daarmee deel van de uitingen van aanbidding. Want aanbidding heeft alles met het hart te maken en de uiting daarvan en zoveel minder met de uitvoering.


Is het verkeerd om een favoriete manier van aanbidden te hebben? Absoluut niet. Ik heb ook een favoriete manier van aanbidden. En dat is met muziek. Als ik God dankbaar ben dan kan ik spontaan een lied beginnen te zingen. Dat is hoe ik mij uit. Daar is mijn comfortzone.


Over Benjamin zei hij: De Heer laat zijn lieveling bij zich schuilen. Zijn kind omarmt hem van vroeg tot laat, het nestelt zich veilig op zijn rug. Deuteronomium 33:12

Zo veilig als een kind! En iedereen die kinderen om zich heen heeft weet dat kinderen graag alles zelf doen, maar tegelijk hun comfortzone ook wel erg fijn vinden. Zij hebben behoefte om een veilige rug te hebben om achter te schuilen als het allemaal wat spannend wordt. En de veiligste plek op de wereld zou voor een kind dan ook in de armen van de ouder zijn, want dan hoeft een kind niet dapper te zijn, maar mag erop vertrouwen dat het beschermd wordt.

Tegelijk zal een ouder een kind ook niet tegenhouden als het iets nieuws probeert en daarvoor een stukje uit zijn/haar comfortzone gaat.


Het allerbelangrijkste om te weten is dat je bij God veilig bent!

In vrede leg ik mij neer en meteen slaap ik in, want u, Heer, laat mij wonen in een vertrouwd en veilig huis. Psalm 4:9


Dus als je je kwetsbaar voelt en wilt aanbidden dwing jezelf dan vooral niet om dapper te zijn om op een andere manier van aanbidding te leren kennen. Maar als je een beetje vastgeroest zit is er niks mis mee om andere manieren van God aanbidden te leren kennen. En ook dan geldt weer je hoeft niet meteen volledig je comfortzone uit, maar het is prima om even een teen buiten je cirkeltje te zetten

Ook dit onderwerp komt aan bod tijdens de workshops

Voor meer informatie klik op de button

of stuur even een mailtje.