Jezus en mijn leven

Blogs

Jezus en mijn leven

Hoe vaak heb jij de zin gehoord dat Jezus nummer 1 moet zijn in jouw leven? En lukt het een beetje?

Als ik probeer Jezus op nummer 1 te zetten in mijn leven dan faal ik elke keer miserabel. En de meeste mensen die ik ken lopen tegen hetzelfde aan. Wat is er aan de hand? En hoe kunnen we dit oplossen? Daar gaat deze blog over. 


Jezus nummer 1

Als jij een lijstje maakt van alles wat en wie belangrijk is in jouw leven, hoe zie dat lijstje er dan uit? En besteed jij de meeste tijd aan wat er op nummer 1 staat? 

In mijn leven zijn mensen belangrijk. Mijn man, mijn familie, mijn vrienden. De mensen die ik tegenkom. Mijn werk is belangrijk, muziek is belangrijk, ontspanning is belangrijk. En ik heb mijn christelijke leven lang geprobeerd om dit allemaal na Jezus te zetten. Want Jezus hoort op nummer 1. Maar als ik heel eerlijk ben spendeer ik niet de meeste tijd met Jezus. Ik moet gewoon aan het werk, wil contact houden met mensen en heb soms ook nog tijd nodig voor mijzelf. Dus als ik kijk naar hoe ik mijn tijd indeel dan krijgt Jezus niet de meeste tijd. 

En van tijd tot tijd voelde ik mij schuldig. Want Hij staat toch op nummer 1. Hij heeft dan toch het recht op de meeste tijd?


Als ik nu ergens zou spreken zou ik vragen om je hand op te steken als je dit gevoel herkend. En eerlijk gezegd zou ik verwachten dat er een heel aantal handen opgestoken zouden worden.


De afgelopen tijd ben ik anders naar de plaats van Jezus in mijn leven aan het kijken. En ik hoop dat als jij nu je hand opgestoken zou hebben bij de vraag of je dit zou herkennen net zoveel aan deze ontdekking gaan hebben als ik.

Jezus centraal

Jezus centraal staat boven deze alinea. Wat bedoel ik hiermee. 

De afgelopen tijd ben ik mij bewust geworden dat ik mijn leven in verschillende doosjes aan het opdelen was. De momenten met Jezus, momenten op mijn werk, momenten met familie. En elk doosje had zijn eigen deel in mijn leven. Maar als we naar de Bijbel kijken dan wordt het beschreven dat Christus in ons woont. Dat betekent dat waar je ook gaat Hij daar is. 

Wat houdt dit praktisch in? Het maakt niet uit met welk doosje je in je leven bezig bent, Jezus zit daar ook in. Op mijn werk is Jezus erbij, ben ik in de tuin aan het werk dan is Hij erbij. Ik hoef dus niet continu te kijken of ik voldoende tijd aan Jezus heb besteed, Jezus is er altijd bij. Bij alles wat ik doe. 

Ervaar ik dit altijd zo? Nee. Maar is het de waarheid? Absoluut.

Leeg kruis

Jezus en het leven

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik vaak genoeg gehoord had over Jezus centraal zetten in je leven. Maar ik koppelde deze uitspraak altijd aan het idee dat Jezus op nummer 1 moest staan in je leven. En dat maakte dat ik Jezus kon behandelen als een punt dat ik kon afvinken van mijn lijstje. Ik ben dol op lijstjes, vraag de mensen die mij persoonlijk kennen er maar eens naar. Het grootste gevaar van lijstjes is voor mij persoonlijk dat je kan falen om je lijstje af te krijgen. Dus mijn ervaring dat ik faalde om Jezus op nummer 1 te zetten had ik daarmee zelf in de hand.


Jezus centraal zetten gaat echt niet altijd vanzelf. Maar het maakt dat ik niet meer bang hoef te zijn dat ik vergeten ben om Hem op nummer 1 te zetten die week. Ik mag namelijk Hem betrekken bij alles wat ik doe. Ook nu ik dit aan het schrijven ben mag ik weten dat Hij erbij is. En mij aanmoedigt om de woorden te vinden om te vertellen over dit verschil.


Betekend dit dat ik geen stille tijd meer hou, en dat ik niet speciaal tijd neem om met Jezus te zijn? Nee, dit betekend dat ik minder panisch ben als ik een keer minder tijd heb, dat ik tevreden kan zijn ook als ik makkelijk afgeleid ben. Stille tijd doe ik misschien wel meer voor mijzelf dan voor Jezus. Het helpt mij namelijk om te focussen, om te beseffen hoe belangrijk de relatie met Jezus is voor mij. 

Maar het belangrijkste is dat wat ik ook doe ik mij besef dat Jezus erbij is. Of zoals ik laatst een voorbeeld hoorde als je aan het ontspannen bent dat je Jezus ook een plekje op de bank aanbiedt. Want je mag ontspannen en dan is Hij er gewoon bij. 


Je mag Jezus centraal zetten in je leven. En dat betekend dat alle andere momenten Hij erbij is. Dat is als je het mij vraagt het mooiste cadeau dat je Hem en jezelf kan geven.

Over dit onderwerp is natuurlijk veel meer te vertellen dan in 1 blog gedaan kan worden.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel contact op.