Herfst

Blogs

Herfst


Het is eindelijk herfst. We hebben mogen genieten van een lange nazomer. Afgelopen week is voor mij de eerste week geweest waarbij ik structureel mijn jas aandeed als ik naar buiten ging. Voor mij het teken dat de zomer voorbij is.

Seizoenen van het leven

Lente:

De lente is de tijd van zaaien. Een tijd waarin je bijna ongeduldig wacht totdat je kan gaan oogsten. Je kan de planten we uit de grond omhoog kijken. De Bijbel spreekt over de lente als de periode van nieuw begin, een periode van geboorte, een periode waarin de regens vallen om de grond vruchtbaarheid te geven. De periode waar je niet onderuit kan maar dat je met verlangen kijkt naar de toekomst.

Het eerste waar ik aan denk bij lente is de jeugd. Want de jeugd heeft dit ongeduld. Het vooruit willen, op zoek naar het nieuwe en vooral dat het gisteren al zou gebeuren en niet pas over 2 jaar. Dit is het mooiste aan de jeugd als je het mij vraagt. Ze zijn niet bezig met alles wat geweest is, ze zijn bezig met alles wat nog gaat komen. Ze zijn enthousiast voor alles wat gaat komen. Ze kunnen niet wachten totdat ze zelf de keuzes mogen maken in het leven.

Zomer:

De zomer is de periode van oogsten. Het is hard werken om alles te oogsten, maar wat is het het waard. De Bijbel heeft veel te vertellen over de oogsttijd. Nu werk ik dit bewust nu niet uit, ik zou zo een extra blog kunnen schrijven als het gaat over de zomer en oogsten, en daar heb ik hier de ruimte niet voor. Ik moedig je wel aan om dit in de Bijbel te gaan ontdekken.

De zomer is in het leven de periode waarin mensen heel veel levenslust hebben en allerlei nieuwe dingen durven uit te proberen om te kijken of ze daarmee van invloed kunnen zijn op de wereld. Oogsten bedoel ik in het leven niet alleen in de missionaire zin. Maar juist veel meer op alle gebieden in het leven. Het feit dat je bijvoorbeeld mensen in je omgeving bewust kan laten worden hoe slecht we de aarde behandelen en dat er wat aan gedaan moet worden kan ook oogsten zijn. Het feit dat je de dromen die je als kind had tot werkelijkheid ziet komen kan ook oogsten zijn. Deze periode is een van genieten en misschien ook wel zorg hoe je het vol gaat houden. Een periode, als je er nu in zit, dat ik je wil aanmoedigen om er echt van te genieten.


Herfst:

De herfst is een seizoen dat de bomen hun bladeren laten vallen, waarin alles veranderd om de winter door te kunnen komen. Een boer moet zijn land in de herfst voorbereiden voor de winter zodat hij in de lente het zaaien kan doen om in de zomer te oogsten.

Ook in het leven komen we de herfst op een gegeven moment tegen. Hoe oud je bent voordat je beseft dat de herfst aan de deur klopt is voor iedereen verschillend. Het is een tijd waarin je beseft hoeveel je in je leven gedaan hebt en ook waar je langzaamaan afscheid van moet gaan nemen. Het is een periode van loslaten. Een periode waarin je als het goed is gaat zien wat het zaaien en oogsten op heeft geleverd. Een deel van de oogst wordt in de herfst gedaan, dus het zou zomaar kunnen dat het oogsten nog even doorgaat terwijl je afbouwt in je verantwoordelijkheden.

Winter:

In de Bijbel is het boek Openbaring van Johannes wat mij het meest naar de winter verwijst. Het verteld onder andere over hoe de wereld haar laatste adem uitblaast en het tijd wordt voor een nieuwe hemel en aarde. De lente breekt aan het eind van deze wereld aan. Het is niet het einde. Het is een nieuw begin.

Ook in het leven is er een periode van winter. Of zoals een oude dame het mooi verwoordde, het besef dat als het nu klaar is dat het goed is geweest. Het is een periode van terugkijken en vooruitkijken. Terugkijken naar wat God in het leven heeft gedaan en vooruitkijken naar het leven bij God na dit leven. Ik geloof dat de winter het moment is om alles wat je geleerd en meegemaakt hebt te delen met jongere generaties. Zodat zij hierdoor bepaalde fouten niet hoeven maken en geïnspireerd worden door wat God in het leven kan doen.


Herfst in aanbidding

Ook in aanbidding kan een periode van herfst aanbreken. Betekend dit dat je aanbidding minder aanbidding wordt. Absoluut niet. Het betekend meer dat de manier van aanbidden misschien in de herfst terecht komt. Dat als je bijvoorbeeld aanbiddingsleider bent dat je tot de conclusie komt dat het tijd is om het leiden van de aanbidding los te laten. Om de mensen die in de zomer van hun leven zijn (daarbij moet je vooral niet in generaties denken volgens mij) de ruimte te geven om te oogsten wat zij gezaaid hebben.

Juist in de herfst is het belangrijk om het van God te verwachten. Aanbidding is namelijk het zicht houden op God. Als een trouwe hond zijn voetstappen volgen. Alles willen doen om Hem gelukkig te maken. Ook als het betekend dat je moet opgeven wat je altijd hebt gedaan. Verwacht dat er nieuwe vormen van aanbidding gaan komen.

De herfst is een tijd van doorgeven. Het voorbereiden voor de lente. En als het gaat om aanbidding is dit waarschijnlijk het moment om de kennis die jij door de jaren heen verzameld hebt te delen met de mensen die in de lente van hun leven staan.


Bijbelteksten die deze blog onder andere hebben geïnspireerd: Genesis 8:22, Psalm 74:17, Spreuken 6:8, Jeremia 5:24, Mattheus 24:32

Dit onderwerp is ook onderdeel van de trainingen.

Wilt u hier meer over weten of een training boeken?