De kracht van

Blogs

De kracht van ...


Hallo muziekliefhebber, dichter, waarheidszoeker en/of luisteraar. Deze blog is speciaal voor jou!

Want muziek heeft kracht, woorden hebben kracht, waarheid heeft kracht en luisteren ook. Ik wil je een klein beetje meenemen in de wondere wereld van muziek.


Kracht van muziek

Wat zo bijzonder is aan muziek is dat het je mee kan nemen naar andere plaatsen en momenten in je leven. Er zijn momenten dat ik een liedje hoor en in mijn gedachten in eens moet denken aan een vakantie waar ik dat liedje heel veel gehoord heb. Of het liedje dat ik elke keer weer aanzette toen ik aan het klussen was in mijn vorige huis. 


De kracht van muziek is dat het je hartslag kan beïnvloeden. Dat het je stresslevels kan beïnvloeden. En bovenal dat het je humeur kan beïnvloeden. 

Het liedje True Colors (door Phil Collins) heeft voor mij dit heel erg in zich. Waardoor? Omdat het een goed liedje is met veel lagen? Misschien maar misschien nog wel meer omdat het zo ontzettend vertrouwd is omdat ik het al zo lang luister.


Heb jij een liedje dat je meestal vrolijk maakt? En heb je wel eens geprobeerd dat liedje aan te zetten toen jij je dag niet had? Wat gebeurde er?

Wat er in muziek nog meer gebeurd is dat je erdoor informatie makkelijker onthoud. Dit testje doe ik elk jaar met onze catechisatiegroep. Hoe lang zat Jona in de vis, is dan de vraag. Heb je het antwoord paraat? En ging je het liedje zingen voor het antwoord?


Kracht zit hem in herhaling, maar wat is makkelijker herhalen iets spreken of iets zingen? Nou als ik gevraagd wordt om het refrein van Geef ons vrede (Elly & Rikkert) te herhalen zodat de alten hun partij kunnen instuderen, vind ik dat veel makkelijker dan als ik elke keer hetzelfde moet herhalen door het uit te spreken. De muziek helpt dus niet alleen om informatie te onthouden, maar ook om de informatie te herhalen en om te focussen op het blijven herhalen van de informatie. 


Welke informatie heb jij geleerd door er een liedje over te zingen?


Kracht van woord

Nu heb ik het gehad over de kracht van muziek. Maar woorden hebben ook kracht. Vooral uitgesproken woorden. Want God sprak en het was er. Niet God dacht en het was er, nee Hij sprak. Lees maar eens in Genesis 1 en Johannes 1.

Dit betekend dat wat we uitspreken kracht heeft. 


Nu heb ik de ervaring dat onze woorden mensen kunnen maken en breken. Daarmee hebben woorden zoveel kracht dat als ik voor mijzelf spreek ik meer op moet letten wat ik zeg en wat ik eigenlijk bedoel. Want wat hoor jij als ik zeg: ‘Dat je dat gedaan hebt, dat zou ik echt nooit doen’. 

Hoor jij dan je bent een sukkel of jij hebt dat op deze manier gedaan, oké, het past alleen niet bij mij om het op deze manier te doen. 


Welke manieren van spreken irriteren jou meteen? Communiceer je zelf ook wel eens op die manier?


Kracht van waarheid

Wist je dat als je waarheid spreekt dat je dan God spreekt. Deze opmerking heb ik eens gehoord op een conferentie en ik vond dit zo moeilijk om mijn hoofd omheen te krijgen. Maar het is een bijbels principe. Want in Deuteronomium 32 staat God is waarheid, Jezus noemt zichzelf ook de Waarheid. Dus daarmee kan je God spreken als je de waarheid spreekt. En omdat God ook het Leven is, spreek je daarmee ook Leven uit. 


Dit is een concept waar ik te weinig over hoor. Want dit betekend dat wij door de waarheid te spreken in Gods kracht spreken. Dit betekend niet dat we iedereen met de waarheid om de oren moeten slaan. We hebben altijd de mogelijkheid om mensen op een zachtmoedige manier de waarheid te vertellen. (Annet luister je ook even naar jezelf hier!). Want juist dat is krachtig. Weet dat jij de kracht hebt om het Leven uit te delen door de Waarheid te spreken. Ik zal het nog een keer herhalen. Jij hebt de kracht om Leven uit te delen door de Waarheid te spreken. 


Hoe vaak doe jij een leugentje om bestwil? Of een leugentje omdat het even makkelijker is? 

Ga je samen met mij de uitdaging aan om al meer op een liefdevolle, openhartige en onbeschroomde manier de waarheid uit te spreken?

Ook als betekend dat het soms even ongemakkelijk is? 


Een lied wat ik graag met je wil delen hierover is Truth be told (Matthew West).


Kracht van luisteren

Nu heb ik vooral geschreven over het zenden van de tekst, muziek en waarheid. Maar er zit ook grote kracht in luisteren. 

Luister je om te begrijpen of te reageren? En heb je het verschil wel eens ervaren? 

Want juist door echt te luisteren naar muziek, kan je zoveel leren over wie God is. En samen aanbidden is daarmee ook een groot deel luisteren. Luisteren naar de muziek, maar meer nog luisteren naar de Heilige Geest. Want ik ervaar vaak dat Hij spreekt als ik binnen het moment van aanbidding de tijd neem om te luisteren, echt te luisteren. Daarnaast gebruikt de meeste muziek tekst, luister eens naar wat de schrijver jou wil leren over het leven, over omgaan met problemen, over wie God is. Luister! 

Luister als mensen waarheid spreken. Ook als dit op een botte, onhandige manier gebracht wordt, luister. En als het op dat moment zelf niet goed lukt, op het moment dat het weer in je gedachten gebracht wordt om dan te proberen te ontdekken wat de waarheid is en wat dat voor jou betekend. Dit is niet altijd makkelijk, vooral niet als je net als ik geleerd hebt om vooral in de verdediging te schieten als iemand iets doet of zegt waar je misschien iets mee moet doen. 


Spotify

De genoemde liederen in deze blog heb ik een Spotify-lijstje van gemaakt. Klik op de link om deze liederen te beluisteren.


https://open.spotify.com/playlist/5aOUDh5tR1tB9MQUI9gbKu?si=939bdf8c6cb94a48


Heeft deze blog je hongerig gemaakt naar een uitgebreidere uitleg over één van de genoemde onderwerpen? Laat me het weten, dan kan ik de volgende blog uitgebreider op dat onderwerp ingaan!