Oud en Nieuw

Blogs

Oud en Nieuw

 

Kijk eens goed naar de foto bij deze blogpost.

Wat valt jou op?

 

Deze foto heb ik gemaakt omdat mij opviel hoe groot het contrast is tussen oud en nieuw.

Op de voorgrond staan twee oude huisjes. Deze huisjes staan er overduidelijk al voor een

lange tijd. Erachter staat een nieuw flatgebouw. Het flatgebouw torent boven de oude huisjes

uit.

 

Deze foto is gemaakt in een nieuwbouwwijk, waar overduidelijk niet alle oudere huisjes

gesloopt zijn voor nieuwere huizen. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat er blijkbaar mensen zijn geweest die geweigerd hebben het oude op te geven voor het nieuwe.

 

Ook als het gaat over gemeente zijn gaat het vaak precies hetzelfde. Er zijn mensen die willen vernieuwen en mensen die alles bij het oude willen laten. Tussen deze twee uitersten zitten alle gradaties.

Een feit is dat we allebei de mensen nodig hebben in de gemeente. Mensen die op zoek zijn

naar vernieuwing en de mensen die het oude willen behouden.

 

Even een kleine sidenote: ik heb het hier over het hoe en niet over de inhoud. Als de inhoud tegen Gods Woord ingaat ben ik bij voorbaat tegen, of het nu nieuw of oud is.

Nieuw

Even een kleine gedachte oefening:

  • Waar erger je het meest aan in de kerk?
  • Hoe zou dat veranderd moeten worden?
  • Hoeveel mensen ken je die het met je eens zijn?
  • Hoe vaak heb je gesproken met de mensen die het niet met je eens zijn?

Je kan het woord kerk vervangen door een ander woord. Bijvoorbeeld school, team, etc.

 

Het eerste wat ik wil benadrukken is dat ook al erger jij je ergens aan dat je je altijd bewust moet zijn dat een ander daar misschien nog nooit over nagedacht heeft.

Dus als iemand reageert vanuit een doe normaal, dat het misschien niet eens een reactie is tegen de verandering. Maar een reactie tegen het nadenken over de traditie. Want als je het prima vind zoals het is, zal je niet nadenken over hoe het anders kan.

 

Heb je gelijk als je iets wilt veranderen? Mijn eerste reactie als ik iets wil veranderen is ja. Ja ik heb gelijk dat ik iets wil veranderen. En ook als jij iets wil veranderen is het antwoord ja. Want meestal als iemand iets wil veranderen heeft dat een goede reden.

Alleen nu is de vraag, wat gebeurt er als het zou veranderen?

Het antwoord op deze vraag is per onderwerp verschillend. Het is zelfs per persoon verschillend. En daar zit de uitdaging. Want ook als je vooruit wilt betekend het dat je dat niet alleen kan, mensen moeten ervoor dezelfde kant op willen. Is de kant die jij op wilt wel de kant die de ander op wil. Of beter gezegd hoe ver kan iemand meebewegen die het nut van de verandering niet inziet. Hoe ver mag je van iemand vragen uit zijn/haar comfortzone te stappen omdat je gelijk hebt in wat er moet veranderen?

 

Ga dus het gesprek aan, probeer te ontdekken wat de ander zo belangrijk vindt aan de traditie. Want misschien/waarschijnlijk is wat zij belangrijk vinden aan de traditie precies hetgeen wat jij wilt behouden.

 

Oud

Even een kleine gedachte oefening:

  • Wat vind je het fijnste in de kerk?
  • Wat vind je van de mensen die het willen veranderen?
  • Hoeveel mensen ken je die het willen veranderen?
  • Hoe vaak heb je gesproken met mensen die het met jou eens zijn?

Je kan het woord kerk vervangen door een ander woord. Bijvoorbeeld school, team, etc.

 

Heb je wel eens een gesprek gehad dat je merkte dat iemand ergens moeite mee had en dat je daar nog nooit over nagedacht hebt?

Of een gesprek dat iemand iets wil veranderen en dat je meteen in de ho-ijzers gaat omdat jij het daar niet mee eens bent?

Het eerste advies dat ik wil geven is als iemand laat merken dat hij/zij iets zou willen veranderen om niet gelijk in de ik-niet houding te schieten. Want laten we heel eerlijk zijn, als je het gelijk afkapt hoef je het er niet over te hebben en niet na te denken of de ander een punt heeft. Het is heel verleidelijk om de ander gelijk af te kappen. Om heel eerlijk te zijn ik doe het heel regelmatig. Maar ook dan kom ik erachter dat ik achteraf niet weet waarom iemand ergens moeite mee heeft. En daar is het grote punt. Want als iemand ergens moeite mee heeft en het zou willen veranderen, dan is daar een reden voor.

De uitdaging die ik dan ook voor jou (en mij) neer zou willen leggen is, probeer de reden te vinden. Vraag naar het waardoor, naar het waarom, naar het hoe. Ik geloof namelijk dat door te begrijpen waar iemand behoefte aan heeft dat wij misschien een klein beetje van onze comfortzone op moeten geven zodat zij een klein beetje comfortzone kunnen krijgen.

 

Ook ik moet soms tegen mezelf zeggen dat als ik mij afsluit voor iedereen die er anders over denkt dat op een gegeven moment het onvermijdelijk is dat mensen weglopen omdat ze zich niet gehoord voelen.

 

Heb ik nu antwoord gegeven hoe jij jouw wereldje zo kan krijgen als dat jij fijn vindt? Nou nee, maar ik hoop dat het je geholpen heeft om soms een klein beetje van jouw wereldje op te geven voor een fijne wereld samen.

 

Dit onderwerp is ook onderdeel van de trainingen.

Wilt u hier meer over weten of een training boeken?

Love to Testify

Het is mijn droom om mensen te zien opbloeien in de gaven die zij gekregen hebben en de getuigenis die zij als persoon zijn.

 

 

Wees een zegen, want een kaars verliest niets bij het aansteken van een andere kaars.

Nieuws

 

We hebben nog plek voor workshops en spreekbeurten in de agenda voor september en oktober.

 

 

 

 

 

Contact

 

Commandeurstraat 30, 8251 CL Dronten

Email: info@lovetotestify.nl

Telefoon: 06 10903998

KvK-nummer: 70594783

Copyright @ All Rights Reserved