Band vs Techniek

Blogs

Band vs Techniek?


Speciaal voor dit onderwerp.

Geschreven door Remco Prins, mijn lieve man en gepassioneerd geluidstechnicus!


Muziek is een belangrijk onderdeel in de kerk. Het is onze manier om God groot te maken. De muziek zorgt er voor dat we ons hart kunnen richten en we woorden kunnen gebruiken die we anders niet zouden kunnen vinden. Ook geeft het de mogelijkheid om geen woorden te gebruiken maar je talent. Je kan met je instrument God aanbidden.


De band heeft hierin meestal de belangrijkste rol. Naast dat ze de muziek spelen of zingen bepalen ze vaak ook de liedjes. Het zou zelfs kunnen dat ze een liedje arrangeren om er een volledig andere versie van de maken. Verder denken ze na over de samenstelling van de band. Ook dit sluit aan bij de dienst en de gekozen liedjes.


Wij zijn als techneuten ook bezig met muziek. We zijn als het ware onderdeel van de band. Ook wij hebben ons instrument die wij bespelen. Wij houden ons veel minder bezig met het uitkiezen van de liedjes en het arrangeren van de muziek. Wel zijn we bezig met balans en sfeer. Ook wij hebben zeggenschap in de muziek. De balans moet goed zijn. Wij moeten het gevoel dat de band wil overbrengen tot achter in de zaal brengen. Het feestje als het waren van het podium naar de zaal krijgen. Het grootste verschil is dat wij veelal niet op het podium staan (tenzij je achter het mengpaneel voor de monitoren staat).


We zorgen als techneuten er ook voor dat de muzikanten en vocalisten elkaar goed kunnen horen. Dit is een belangrijk onderdeel voor het kunnen samenspelen van de band. Als vocalist zuiver zingen zonder dat je de muziek hoort is niet de doen. Ook is het lastig je gitaarsolo inzetten als je niet kan horen waar iedereen in het liedje is. Hierin speelt de techneut dus ook een belangrijke rol. Iedere muzikant die wenst ook wat anders te horen. Zo vindt een drummer het vaak prettig om de basgitaar te horen en een vocalist wil graag piano. Zo veel mensen zo veel wensen. Je kan je dus voorstellen dat hier een hoop overleg tussen de band en de techneut plaats vind om als deze instellingen goed te krijgen. Hier moet ook alle tijd voor genomen worden. Wanneer de band alles goed kan horen spelen ze lekkerder en hoeven ze zich nergens druk over te maken. Wanneer de band lekkerder speelt hoor je dat terug in hun spel en is het voor de techneut nog lekkerder om een balans te maken voor in de zaal.

We hebben elkaar dus hard nodig. De band kan niet zonder de techneut en de techneut niet zonder de band. Het is dus zaak om samen te werken. Dat houd wat mijn betreft 2 dingen in.

De techneut moet zijn/haar best doen om de band te begrijpen. Praat met ze. Vraag wat zij belangrijk vinden in een liedje en waar ze naar opzoek zijn als sfeer. Zo werk je als team en ben je als techneut een verlengstuk dan de band

De band moet proberen te begrijpen wat de techneut allemaal moet doen en waar ze op moeten letten. Vaak zijn er heel veel knopjes en instellingen waar ze mee bezig zijn. Duidelijke aanwijzingen zijn dus belangrijk zodat de techneut jullie als band kan bedienen.


Communicatie is dus het sleutelwoord. Misschien is dat meteen ook het meest lastig. De band lijkt vaak op zo’n andere golflengte te zitten dan de techneuten. De band praat vaak vanuit de muziek. Ze gebruiken muziektermen en het doel is altijd muzikaal. De techneuten praten meer vanuit techniek. Alle lijkt technisch aanpasbaar te moeten zijn. Er worden dan ook veel techniektermen gebruikt en het doel is dan ook technisch. Het dan ook een uitdaging om dit bij elkaar te krijgen en ondanks dat we weten dat het belangrijk is lukt het niet altijd. Maar met toewijding, plezier, interesse en  misschien een beetje training komen we er wel!


Dit onderwerp is ook onderdeel van de training Geluidstechniek&Band.

Wilt u hier meer over weten of deze training boeken?