Volg het spoor

Volg het spoor

 

21 Juli 2017

 

 

Afgelopen weken ben ik heerlijk op vakantie geweest. (Aha, daarom waren er dus geen blogs).

Tijdens deze vakantie hebben mijn man en ik een route gefietst langs de Borkense Baan. Een treinspoor tussen Borken (Duitsland) en Winterswijk.

De Borkense Baan dankt zijn naam aan een plaatsje in Duitsland net over de grens bij Winterswijk, nl. Borken. Deze spoorlijn liep vanaf Winterswijk door Kotten naar Gelsenkirchen in het Ruhrgebied en was zo'n 60 km. lang. Weliswaar deden de treinen ook Borken aan, maar het was niet het eindstation.

De spoorlijn werd op 21 juni 1880 geopend. Daar was natuurlijk van alles en nog wat aan vooraf gegaan, voordat het zover was. Reeds in 1870 kwamen de textielfabrikant Jan Willink uit Winterswijk en de grondbezitter J.B. Snellen uit Moordrecht met het plan de spoorlijn van Zutphen naar Winterswijk door te trekken naar het Ruhrgebied. Uiteraard had Willink daar voordeel bij, want hij had steenkool nodig alles energiebron voor het aandrijven van de machines in zijn fabriek. Uiteindelijk was het in 1872 Willink die de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg Maatschappij (NWS) oprichtte.

In 1930 werd de NWS opgeheven en werd de Nederlandse Staat eigenaar van de lijn.

Toen in de jaren zestig het aardgas steeds meer de steenkool verdrong, werd het kolenvervoer per trein ook steeds minder. In 1974 reed er dagelijks nog een paar goederentreinen naar Winterswijk, maar dat was in 1979 ook definitief afgelopen.

De rails bleven liggen en een enkeling maakte daar gebruik van om met een zelfgemaakte lorrie overheen te rijden.

 

In 1989 werd de lijn van Winterswijk tot aan de grens overgedragen aan de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting Het Gelders Landschap. Voortaan werd het gebied beheerd als natuurgebied. Hier en daar werden rails weggehaald, maar ze bleven grotendeels liggen en zijn momenteel overwoekerd door plantengroei.

 

http://www.kotten-info.nl/index.php/historie-9/borkense-baan

 

Een deel van de oude spoorlijn is verdwenen, het enige wat eraan herinnert zijn een paar verdwaalde bielsen en hoopjes grind. Op andere plekken liggen de rails er nog wel, maar zijn ze overwoekerd.

 

Galaten 5:25 - Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst.

 

De meesten van ons kennen de uitspraak volg de weg die God je wijst, of de uitdrukking er is maar 1 spoor de weg van God.

 

In ons leven kan het net zo gaan als met de Borkense Baan. Het spoor wordt onzichtbaar omdat iets/iemand het gesloopt heeft, of het is overwoekerd omdat het niet onderhouden is.

 

Dus als het spoor gesloopt is, ga dan op zoek naar de overblijfselen. De kleine dingen die je je pas herinnert als je er naar op zoek gaat. Er zijn altijd kleine aanwijzingen, en laat niemand deze kleine afwijzingen afdoen als niet belangrijk. Want ze zijn belangrijk om weer bij het hele spoor uit te komen.

 

Is het spoor overwoekerd? Kom dan in actie en ga het spoor volgen. Want hoe langer je wacht hoe moeilijker het te volgen wordt.

 

God belooft ons dat Hij ons inzicht zal geven en de weg zal wijzen die we moeten gaan. En dat Zijn bescherming (oog) op ons zal zijn.

 

Mijn ervaring is dat deze inzichten lang niet altijd grote aha momenten zijn, maar veel meer kleine vlammetjes van hoop, zekerheid en herinneringen van wat God vroeger heeft gezegd.

 

Psalm 32:8 - Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jouw rust mijn oog.

 

We kunnen God vragen om een nieuw spoor aan te leggen, maar ook om het oorspronkelijke spoor weer zichtbaar te maken.

 

Wat vraag jij?

 

 

Copyright @ All Rights Reserved