Slaap lekker

Slaap lekker

 

 

31 Maart 2017

 

De afgelopen weken heb ik niet zo best geslapen (zie de reden in de blog van vorige week). En daardoor ben ik gaan kijken wat slaap voor je doet.

 

Dit gebeurt de dus met je lichaam als je slaapt.

En de afgelopen weken heb ik veel stress gehad. Want het kostte best wat tijd om rustig te worden en ook om in slaap te komen. Kortom stresshormonen namen niet echt af, hartslag ging niet naar beneden. Maar wat ik misschien nog het moeilijkste vond was dat mijn emoties ook niet tot rust kwamen.

 

Ik ben toen in de psalmen gaan kijken naar teksten over slaap. Er bestaan veel meer teksten over slaap, maar deze drie heb ik het meeste gelezen.

 

Psalm 3:6

Ik ga liggen, val in slaap en wordt wakker – de Heer beschermt mij.

 

Psalm 4:9

In vrede leg ik mij neer en meteen slaap ik in, want u, Heer, laat mij wonen in een vertrouwd en veilig huis.

 

Psalm 127:2

Vergeefs is het dat je vroeg opstaat, je laat te ruste legt, je aftobt voor wat brood – hij geeft het zijn lieveling in de slaap.

 

En deze teksten gaven mij rust. Want ik besefte dat ik veilig ben. Dat ik een huis heb waarvan ik de deur op slot kan doen en als het open raam mij onrustig maakte ik het raam ook nog dicht kan doen. Ik kan van mijn huis een fort maken als ik dat wil. En dat ik dus een vertrouwd en veilig huis heb. In het donker kan ik zonder licht de weg vinden, want het is mijn huis.

Dat de Heer beloofd heeft mij te beschermen. Dat ik kan gaan liggen, in slaap kan vallen en weer wakker worden.

En dat wakker liggen en piekeren mij geen genezing geef. Want de Heer geeft het zijn lieveling in de slaap. En natuurlijk gaat dit stuk tekst ook over het lichaam, want in onze doorren-economie zien we genoeg mensen die op een gegeven moment omvallen omdat ze geen rust hebben genomen, maar ook emotioneel doet slaap heel veel. Want juist in slaap verwerk je de dag, juist in slaap kan je lichaam herstellen van de stress die er is geweest.

 

Zo langzamerhand ben ik tot de ontdekking gekomen wat ik nodig heb om goed te kunnen functioneren. En slaap is een belangrijk onderdeel. Als ik namelijk goed slaap, dan verwerk ik alles beter, heb ik minder rondspringende emoties, en ben ik in het algemeen een veel leuker mens (al zeg ik dat zelf).

 

Mensen hebben slaap nodig, het is een vereiste om het lichaam en de geest te laten herstellen van de dag. Alle indrukken die iemand gedurende de dag heeft opgedaan worden tijdens de slaap verwerkt. Spieren die overdag actief zijn geweest kunnen ontspannen tijdens de slaap.

Het lichaam maakt tijdens de slaap meer nieuwe cellen en afweerstoffen aan, dan wanneer iemand wakker is.

 

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens slaap

Tijdens de slaap gebeurt er veel in ons lichaam.

•de hersenactiviteit verandert;

•de lichaamstemperatuur daalt (ongeveer 1 graad);

•de pupillen worden kleiner;

•de hartslag vertraagt;

•er wordt minder lucht ingeademd;

•er wordt minder speeksel geproduceerd;

•er wordt minder urine geproduceerd;

•de hoeveelheid groeihormonen neemt toe;

•de hoeveelheid stresshormonen neemt af.

 

www.slaapcentrum.slingeland.nl

 

 

Copyright @ All Rights Reserved