Nederigheid

Nederigheid

 

26 Mei 2017

 

Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God. (Micha 6:8)

 

Deze blog gaat over het onderwerp nederigheid. Een onderwerp waar als je door de geschiedenis heen kijkt veel over gezegd is, maar waar mensen ook recht tegenover elkaar kunnen staan als het gaat om wat het nu is.

 

Ik zal eerst beschrijven wat het volgens mij niet is.

Nederigheid is niet:

 • Een methode om hogerop te komen
  • Natuurlijk de bijbel spreekt erover dat als je uit nederigheid leeft dat je dan verhoogt zal worden. Alleen daarmee wordt niet bedoeld om het als een zelfmarketingtool te gebruiken. Want ik geloof niet dat het echte nederigheid is geweest als je nederigheid gebruikt om hogerop te komen.
 • Een reden om altijd nee te zeggen.
  • Stel je voor dat je nederigheid onder de knie hebt. En ook al kan je iets goed dat het prima is als een ander met dezelfde talenten gevraagd wordt en jij niet. Maar als jij dan gevraagd wordt is nee zeggen dan een teken van nederigheid? Of een teken van opgegeven hebben?
 • Zelfhaat
  • Staat er in de bijbel dat je een ander hoger moet achten dan jezelf? Ja. Betekend dat ook dat je altijd op zoek moet naar fouten in jezelf om de ander daarmee hoger te kunnen achten? Nee. Een veelgemaakte kronkel die gemaakt wordt is dat mensen nederigheid verwarren met zichzelf verachten. En laat ik even heel recht voor zijn raap zijn: JIJ BENT NET ZO BELANGRIJK ALS IEDER ANDER.
 • Een religie
  • Heb je wel eens een Britse comedyshow gezien waar mensen voor een geopende deur staan en elkaar voor willen laten gaan. En dan de meest bizarre redenen verzinnen om de andere eerst te laten gaan? Als nederigheid een religie wordt op zich, dan krijg je dit soort taferelen. Dat mensen altijd op zoek gaan naar redenen om anderen voor te laten gaan.

De opdracht aan ons.

 

Hoe moeten ons leventje gaan leiden als het gaat om het onderdeel nederigheid? Het belangrijkste is om het onderscheid te leren tussen echte nederigheid en iets wat er voor moet doorgaan. Want nederigheid betekend voor mij alles vanuit Gods perspectief gaan zien. En daarmee dus ook meer leren over hoe de Bijbel schrijft over nederigheid, om bijvoorbeeld te beginnen met de vrucht van de Geest. Want hebben liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing niet alles te maken met nederigheid? (Galaten 5:22-23)

 

Verneder u voor de Heer, dan zal hij u verheffen. (Jakobus 4:10)

 

Maar wat is nederigheid dan wel?

Daarvoor wil ik naar ons voorbeeld gaan kijken.

 

Ons voorbeeld

Jezus is ons voorbeeld. Hij was absoluut geen twijfelaar, Hij wist precies wie Hij was en wat het doel was van Zijn leven op aarde.

Tegelijkertijd was Hij niet hoogmoedig. Een goed voorbeeld hiervan is het moment dat Jezus de voeten van zijn discipelen waste. Het voeten wassen werd toentertijd uitbesteed aan een slaaf of een bediende die onderaan de hiërarchie bungelde. Het was alles behalve een favoriet klusje om te doen. En toch zegt Jezus: Ik kies ervoor om ook de klussen te doen die niet alleen vertellen hoe fantastisch ik ben. Maar ook de bijna onzichtbare klussen te doen.

 

Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. (Johannes 13:14-15)

 

Niet alleen stelt Jezus zich nederig op. Hij verbindt er ook een ‘Ik ben’ aan. Nederigheid is daarmee dus niet een trucje wat je aanleert. Nee, het is een basishouding, iets wat die van binnen verankerd is.

En als wij Jezus volgen in zachtmoedigheid en nederigheid. Dan gaan we iets ervaren waar ik me niet van bewust was dat het onderdeel is van wat Jezus volgen ons geeft. Namelijk werkelijke rust. Wat is er in deze wereld het meest gezocht? Rust. Echte diepe rust.

 

Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht. (Mattheus 11:29-30)

 

Copyright @ All Rights Reserved