Leuk leven

Leuk leven

25 November 2017

 

Ik las laatst een artikel van Brainwash (linkje) en boven het stuk stond: ‘ Het idee dat het leven leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd’. En meteen dacht ik: Dit stuk wil ik lezen, want wat ben ik het al eens met de titel.

Het artikel is geschreven door een psychiater die mensen ziet lijden onder de druk/verwachting dat het leven leuk is en uit hoogtepunten moet bestaan.

 

De werkelijkheid is natuurlijk dat het leven niet alleen maar uit hoogtepunten bestaat, het leven bestaat ook niet uit hoogtepunten en dieptepunten. Het leven bestaat meestal uit ‘gewoon’ met af en toe een hoogtepunt of dieptepunt.

 

Wat zijn de gevolgen van het idee/verwachting dat het leven leuk moet zijn?

Het mooie aan het idee dat het leven leuk/bijzonder moet zijn is dat iedereen probeert om het bijzondere mee te maken. Op reis naar het buitenland is een avontuur en niet iets wat angst aanjaagt. En er is genoeg moois te beleven, en dat je niet raar bent omdat je het wilt beleven.

Het nadeel is dat mensen enorm de druk voelen om ook altijd het leuke mee te maken. Het weekend niets leuks meegemaakt? Dan moet er iets mis zijn met jouw leven….

En mensen lijden onder het idee dat het gewone leven niet goed genoeg is. Als het gewone alledaagse leven al voelt als een dieptepunt, dan kunnen we echte dieptepunten niet meer aan. De teleurstelling is dan ook te groot om te dragen.

 

En daar ligt de grote vraag aan de oudere generaties. Om een voorbeeld te zijn om te laten zien hoe goed en fijn het gewone leven is. Dat als je tevreden bent met het gewone dat de dieptepunten precies dat zijn: dieptepunten. En dat hoogtepunten weer echte hoogtepunten zijn. Jongeren hebben voorbeelden nodig op elk punt van hun leven. En het is duidelijk dat jongeren juist op het punt van het gewone leven voorbeelden nodig hebben.

 

Geef ouderen die hart hebben voor jongeren dus ook de kans om jongeren hierin voor te gaan. Want ik geloof dat het de algemene gezondheid goed zal doen.

 

 

 

Copyright @ All Rights Reserved