Het kan beter

Het kan beter

 

 

17 Februari 2017

 

Deze blog kan ik het beste omschrijven als een hartenkreet. Of misschien wel een klein preekje tegen iedereen, iedereen inclusief mijzelf.

Want iets wat mij al jaren opvalt, is dat, met gebrek aan betere woorden, ik mensen op de automatische piloot aan het werk zie in de kerk. En buiten de kerk trouwens ook, maar dit stuk gaat vooral over de kerk. Dat mensen letterlijk kunnen zeggen, als ik het maar doe dan vind God het al gauw goed.

En ik vraag me af, is dat waar?

Is het waar dat God alles wel goed vind. Als je net een zesje haalt dat Hij dan zegt: goed gedaan, ik ben blij met jou. Eigenlijk is dit niet helemaal een eerlijke vergelijking. Want als jij op het hoogste presteert wat jij kan en je zou een zes halen. Dan zou God absoluut zeggen: Ik ben trots op jou.

 

 

Als wij voor een belangrijk persoon aan het werk zijn (denk aan bijvoorbeeld de koning van Nederland) dan willen wij op ons best verschijnen. Alles wat redelijk goed is, is niet goed genoeg, want het moet perfect.

Laat ik heel eerlijk zijn, als ik voor een belangrijk persoon aan het werk zou zijn, bijvoorbeeld een praatje moet houden en diegene luistert, dan wordt ik zeer gefrustreerd (en behoorlijk teleurgesteld) als ik iets verkeerd uitspreek, of een zin oversla.

 

Span je in om voor God te staan als iemand die betrouwbaar is. Zorg dat je je niet voor je werk hoeft te schamen en verkondig regelrecht de waarheid. 2 Timotheüs 2:15

 

In de Bijbel staat vaak genoeg de oproep om je in te spannen, om de race uit te lopen, om het werk voor God serieus te nemen. Want er hangt veel vanaf. Zo voelt het vaak niet, dat weet ik ook. Het voelt vaak alsof je het doet omdat je ooit ja hebt gezegd en het moet maar.

Mag ik het even omdraaien? Hoe zou jij het vinden als je vrijwilligers zoekt voor het mooiste evenement dat jij kent en ooit zal organiseren. En er zijn mensen die zeggen. Helemaal goed, ga ik doen. Maar elke keer als jij ze spreekt dan hebben ze het over: Het moet nog even tussendoor, ik heb het wel heel druk, maar ik zorg er voor dat er die dag iets staat. En als het dan eindelijk zo ver is komt het erop neer dat je van alles ziet wat niet jouw droom was. Omdat mensen er niet zoveel aan gegeven hebben als dat ze zouden doen.

 

 

Geen tijd?

Ongeveer iedereen die ik ken heeft het druk. Druk met alles. Zelfs ontspanning schiet er vaak bij in.

En dan zijn er mensen die ook nog vragen of je vrijwillig iets wil/kan oppakken.

Wat doe je? Zeg je meteen nee? Of zeg je al zuchtend ja, om het dan maar even snel te doen om er dan ook maar van af te zijn.

 

God heeft de macht u te overstelpen met al zijn gaven, zodat u altijd en in alle opzichten voldoende voor uzelf hebt en ook nog ruimschoots kunt bijdragen aan allerlei goed werk. – 2 Korintiërs 9:8

 

De vraag die hier op tafel ligt is: waar ben je druk mee? En kan je het aan een ander uitleggen waarom je juist daar zo druk mee bent? Of besteed je eigenlijk heel veel tijd aan onderdelen in je leven die je zelf eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt. Maar die wel al je tijd opslokken?

Hoe is jouw prioriteitenlijst opgebouwd?

 

Dankbaarheid!

Hoe hard loop jij voor degene die jou uit de problemen haalt? Wat gebeurt er met jouw prioriteiten als je echt oprecht iemand dankbaar bent? Als het goed is ga je dan alles op alles zetten om je dankbaarheid te uiten, en diegene volledig in het zonnetje zetten bij iedereen die je kent. Je wilt het beste voor die persoon.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat ik denk dat God het beste verdient. Niet omdat wij Hem schuldig zijn, maar omdat Hij ons het beste heeft gegeven van zichzelf. Zijn leven!

 

Keuzes?

..., want zoals God Petrus kracht had gegeven voor zijn werk onder de Joden, zo had hij mij kracht gegeven voor mijn werk onder de onbesnedenen -, - Galaten 2:8

 

Misschien herken je je helemaal niet in het voorgaande stuk. En denk je nog meer doen? Ik loop nu al over zoveel als ik doe.

Ook dan durf ik te zeggen het kan beter. Want als je jezelf te druk maakt zal je nooit het beste kunnen geven wat je hebt. Dan zullen er altijd gebieden zijn waarin je het laat liggen.

Ik wil je aanmoedigen om af te stappen van het gevoel dat je op alles ja moet zeggen. Maar om misschien wel even veel tijd te steken in minder taken/gebieden/projecten. Zodat je het beste van jezelf kan geven.

 

Wat heb jij nodig om God het beste te geven? Extra tijd om te oefenen? Minder taken op je nemen zodat je de taken die je doet beter uit kan voeren? Een cursus? Een nieuwe kijk op je prioriteiten? Terug naar je eerste liefde voor God? Terug naar dankbaarheid?

 

Ik denk dat wij (inclusief ikzelf) God heel vaak te kort doen. Dat wij Hem niet geven wat Hij wel verdient. En dat misschien het grootste cadeau aan Hem op dit moment is dat we weer met een nieuwe blik naar ons leven gaan kijken. En de keuze te maken om Hem het beste te geven.

 

 

 

 

 

Copyright @ All Rights Reserved