Band & Techniek

Band & Techniek

 

9 Juni 2017

 

Regelmatig zitten ik en mijn man in een andere gemeente dan onze thuisgemeente. En natuurlijk valt het ons dan op hoe de muziek en de techniek met elkaar om gaan. Dit komt omdat wij daar zelf veel mee bezig zijn. Mijn man is geluidstechnicus en ik maak muziek, en het feit dat wij heel regelmatig samenwerken heeft ervoor gezorgd dat we heel duidelijk hebben gekregen hoe belangrijk het is om van elkaar te weten wat je nodig hebt om jouw werk het beste te doen.

 

Een paar voorbeelden:

  • Een gitarist komt op het laatste moment binnen en neemt alle tijd om zijn spullen uit te pakken. Terwijl de geluidstechnicus klaar zit om te soundchecken gaat hij eerst nog uitgebreid kletsen met de band en terwijl er gezegd wordt we gaan beginnen dan nog even snel te willen soundchecken.
  • Een zanggroep die niet geoefend heeft en daardoor geen tijd heeft om te soundchecken.
  • Een geluidstechnicus die halverwege de dienst uitgebreid buiten staat te telefoneren terwijl de band gevraagd wordt om tussendoor een nummer te doen.

 

Mijn man en ik hebben er best wel aan gewerkt om juist op het punt van band en techniek samen te kunnen werken. Met als gevolg dat ik er nu aan moet wennen dat hij minder tijd nodig heeft om mij te soundchecken omdat hij mijn stem en wensen zo goed kent. En dat heeft dus niks te maken met afraffelen, maar alles met productief zijn. Want dit betekend dat hij meer tijd heeft voor andere delen van de soundcheck. En waar ik eerder na een dienst wel eens zei: Ik hoorde mezelf slecht want de piano stond zo hard, geef ik dat nu aan onder het zingen. Want hij hoort niet wat ik hoor en heeft muzikaal niet hetzelfde nodig als ik. Ik leun persoonlijk vooral op piano en zang en heb de rest van de instrumenten graag wat zachter op de monitor. Zijn taak is dan ook om het voor de zaal goed in balans te hebben, en op de monitor te geven wat we als band nodig hebben. En dat is dus niet hetzelfde.

 

Wat wij het meeste geleerd hebben is dat band en techniek absoluut niet zonder elkaar kunnen. En dat het heel goed te merken is of er communicatie tussen beide partijen is.

 

Lukt het niet om het goed voor elkaar te krijgen tussen band en techniek? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om hier een cursus in te doen. ;)

 

Workshop Geluidstechniek & Bandtraining

 

Copyright @ All Rights Reserved